Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.20201111
PI1APA is weer on-air. De software is opnieuw geïnstalleerd en er is meteen een image gemaakt van de sd-kaart. De digipeater/igate werkt nu weer naar behoren.
2020-11-11 08:47:47

20201110
Vorige week is er een 70 cm zendontvanger aan de digi gekoppeld. Hiermee is er een crossband digipeater ontstaan voor 144,800 en 432,500 MHz. Wat op één van de twee frequenties wordt ontvangen, wordt op beide frequenties uitgezonden. Zo is er nu ook een betere koppeling met de igate in Zupthen. Hieronder is te zien dat de 'traffic' verdubbeld is en de 70 cm toevoeging nuttig is! Ook is zichtbaar dat er recent goede condities geweest zijn. Stations uit Duitsland zijn gehoord. Omdat PI1APA de stations niet als eerste gehoord heeft, zijn de data pakketjes niet geregistreerd omdat andere stations de data al naar het APRS-IS netwerk heeft gestuurd.

image is loading...

Er is ook een uptime counter geprogrammeerd zodat de tijd dat de digipeater online is, wordt weergegeven als status melding.

>PI1APA uptime: 11 days, 23 hours, 9 minutes and 33 seconds.

De nieuwe configuratie heeft 12 dagen zonder problemen gedraaid en nu is de sd-kaart gecrasht. Bij het herstarten komt de digi software niet meer in de lucht, dus de software moet opnieuw worden geïnstalleerd. Omdat de digi nog in test fase was, was er nog geen image van de sd-kaart gemaakt. Dus de digi moet opnieuw worden geïnstalleerd. Dus PI1APA is even QRT helaas!
Update: Kingston 32 GB micro sd-kaarten blijken instabiel! Deze geven herhaaldelijk problemen, ook in de Icom IC-705. Dit probleem komt voor bij vier dezelfde sd-kaarten. Dus Kingston sd-kaarten zijn ongeschikt helaas.
2020-11-10 08:36:52

20200415
De SD-kaart van de digipeater is kapot gegaan waardoor de SD-kaart vernieuwd is en het systeem opnieuw geïnstalleerd is. Hierbij is ook meteen een wijziging doorgevoerd. Aanvankelijk werd er AX25 software gebruikt, maar deze software bleek een hoop gedoe... Het opstarten van de AX25 applicatie bleek dat de samenwerking met de APRX digipeater software niet altijd even stabiel was. Voorheen werd onderstaande interface code gebruikt voor de koppeling met de AEA PK-88 TNC:

ax25-device $mycall
tx-ok true

Deze code is vervangen door:

serial-device /dev/ttyUSB0 9600 8n1 KISS
callsign $mycall
tx-ok true

APRX maakt nu direct contact met de TNC zonder tussenkomst van de AX25 software. Bij het opstarten bleek alles in één keer goed te werken, dus vooralsnog wordt deze code aangehouden.
2020-04-15 10:18:29

20200407 Modem vervangen
De afgelopen dagen is er een "traffic" test geweest waaruit gebleken is dat de AEA PK-88 TNC onbetrouwbaar is. Om de twee uur valt de ontvangst voor twee uur weg waardoor dus maar 50% van de data ontvangen wordt. De bakens worden wel uitgezonden. Het is dus geen communicatie of hardware probleem, maar er gaat in de PK-88 TNC in de logica iets mis. Na 29 jaar begint de logica blijkbaar instabiel te worden. En ik krijg de kriebels van instabiele systemen... Het werkt of het werkt niet, maar liever niet "af en toe werken".

image is loading...


De back-up PL-88 is in geïnstalleerd. Aanvankelijk leek deze ook te haperen, maar dit kwam door een back-up batterij die leeg is geraakt. De originele batterij is dus 29 jaar mee gegaan! Er is een nieuwe back-up batterij geplaatst en de TNC is zonder verdere problemen geconfigureerd. De TNC is aangesloten en de digipeater werkt weer zoals gewenst. De betrouwbaarheid wordt de komende tijd in de gaten gehouden.

Een nieuwe ontwikkeling is dat er een telemetrie station in testfase werkt! Onder de roepletters PI1APA-1 wordt getest met telemetrie gegevens. Er is een stralingsdosismeter dat Beta en Gamma radioactiviteit meet, er is een lichtsensor geplaatst en een temperatuur met luchtvochtigheid sensor is aangesloten. Het geheel werkt met een Arduino controller en en Kenwood TH-D7E. Het systeem stuurt periodiek telemetrie gegevens weg evenals status berichten, bulletins en een object baken. De resultaten zijn veelbelovend en nu de proof of concept is geslaagd is het de bedoeling dat het geheel definitief wordt gemaakt in een deugdelijke behuizing met nog meer sensoren voor permanent gebruik.

image is loading...
2020-04-07 11:21:16

20200316 Igate internet verbinding hersteld
Gebleken is dat de internet verbinding van de Igate functionaliteit weggevallen was. Het bleek een slechte UTP stekker te zijn. De internetverbinding is ondertussen hersteld!
2020-03-16 13:55:14

20191011 storing
image is loading...

In september 2019 is er een grote storing geweest. De AEA PK88 modem lijkt nu definitief overleden en de back-up modem is ook kapot gegaan. Her is niet mogelijk geweest om de digipeater snel te kunnen repareren waardoor begin oktober een vervangende digipeater is ingeschakeld. Bij de herstart is ook de IGate functie ingeschakeld en aansluitend is het proces van de nieuwe vervangende dualband digipeater versneld.
2020-04-15 10:50:06

20191009
image
Pfoe! De afgelopen tijd zijn er de nodige uitdagingen geweest... De AEA PK88 moden lijkt nu echt aan het einde van de levensduur te zijn. De dataverbinding met de controller lijkt steeds vaker wegte vallen en de back-up modem werkt ook niet mee. De hardware is aan het einde van de technische levensduur en vervangen van de hardware komt hiermee steeds dichterbij. Helaas is de digi hiermee een tijdje uit de lucht geweest. :-

De backup digipeater is ingeschakeld zodat de hardware vernieuwd kan worden. Aanvankelijk was een Storno kast bedoeld om de nieuwe digi in te bouwen maar vanwege hoogteproblemen van de componenten is er uitgeweken naar een 19 inch behuizing. De eerste mechanische delen zijn gemaakt en verwacht wordt dat richting het einde van oktober de hardware opgebouwd kan worden. De controller, zenders en modems worden hierbij vernieuwd.

De lokale igate [PE1MEW-10] is ook uitgevallen vanwege antenne problemen. De APRS-IS koppeling is hiermee ook weggevallen. Sinds kort is er een data verbinding bij de hardware van PI1APA beschikbaar waarop de UTP kabel in orde is gemaakt. De config file van de digi is aangepast en PI1APA heeft nu ook de igate functionaliteit!

Hiernaast staat een telemetrie weergave van de afgelopen week. Duidelijk iz zichtbaar dat de 9e de digipeate is herstart en de meetdata ook weer beschikbaar is. Ook is duidelijk zichtbaar dat dat IGateDropRX nu nul is. Dat wil zeggen dat er geen pakketjes weggevallen zijn ofwel dat alle ontvangen data pakketten succesvol naar het internet zijn gestuurd. Hoe lager (met een minimum van 0), hoe beter. Totdat de internetverbinding tot stand is gebracht, vielen alle data pakketten weg namelijk.
Telemetrie weergave: http://www.aprs.fi 2019-10-09 09:19:35

20190705
Gisteravond is de digipeater onderzocht op de vreemde storingen. Omdat er een reset plaats moest vinden, is meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de AEA PK-88 TNC te voorzien van een ventilator. Er was een tijdelijke ventilator geplaatst, maar gisteren is een nettere oplossing gerealiseerd. De ventilator is aangesloten op de ingang van de LM7805 spanningsregelaar van de AEA PK-88 TNC, maar dat bleek geen succes. Door de ventilator is storing geïnjecteerd op het 5 VDC circuit van de TNC waardoor de TNC weigerde te functioneren. Het resultaat was knipperende leds een geen werkende TNC. Hierop is de bedrading gewijzigd. De ventilator is aangesloten op de 12 VDC voeding distributie waarmee het probleem verholpen is.

De TNC is via een externe computer voor de zekerheid gereset en opnieuw geïnitialiseerd om de vreemde storingen op te lossen. Hierbij waren grote uitdagingen omdat de toegepaste USB naar RS232 adapter niet goed bleek te werken. Na een uur is het probleem gevonden en is de slechte adapter vervangen door een goed werkende adapter. Vervolgens is de modem gereset en is de digipeater succesvol herstart.

Tijdens het testen is opgevallen dat er packets van ver weg ontvangen zijn. De condities bleken erg goed geweest te zijn. Er is een packet van F4DEB-3 uit Frankrijk ontvangen dat een afstand van 356 km heeft afgelegd en bijvoorbeeld een pakketje van ON0CVH-1 dat 199 km heeft afgelegd. Weliswaar via hops, maar alle pakketten zijn via het radio pad ontvangen dat duidt op goede afmosferische condities. Normaal worden de uitzendingen van PI1APA ontvangen door de lokale iGate PE1MEW-10 (1,23 km), bemande digipeater PD5RT-15 (16,98 km), digipeater PI1GRL-2 (46,13 km) en PI1TWE-2 (54,6 km). Het gecalculeerde bereik van PI1APA is ongeveer 14 km, dus een prima bereik. Maar gisteren is de uitgezonden data ook ontvangen door iGate PA0HHN-10 (81,46 km) en maarliefst 17 keer ontvangen door iGate DB0DOS-10 dat 139,51 km verderop nabij Osnabrück opgesteld staat! Met maar 10 Watt op een rondstraler is deze opmerkelijk grote afstand gehaald. Ook het station PI1ETL, dat 115,86 km verderop staat is diract gehoord via het RF pad. Hieronder staat een kaart met het station dat het verst weg is waarmee een directe verbinding is gemaakt. Ook is in de week statistieken van de ontvangen data pakketjes een duidelijke piek te zien door de goede condities.

image is loading...
Kaart weergave: http://www.aprsdirect.com 2019-10-09 09:04:51

20190704
Sinds lange tijd weer een update! Er zijn hardware uitdagingen geweest. De opamp van de PK-88 modem is kapot gegaan en de vervangende PK-88 heeft ook problemen gegeven. De oorspronkelijke modem is gerepareerd en de digi is weer in bedrijf. Omdat DMR repeater PI1APD uit de lucht is, is het baken object ook verwijderd uit de baken lijst. Ook is de baken interval van de objecten verlaagd naar elke 30 minuten. Er is ook koeling geïnstalleerd omdat de modem erg heet werd op de opstellocatie tijdens de afgelopen hete dagen. Tot zover werkt alles weer prima. Echter nu zie ik dat de ontvangst willekeurig wordt en de telemetrie uitzendingen op hol geslagen zijn zoals hieronder in de APRS-IS informatie zichtbaar. Vanavond zal ik kijken wat er aan de hand is. Mogelijk is er een "bitje omgevallen" in de besturing... vanaf één over één lijkt de besturing te disfunctioneren. Hiermee wordt wel bevestigd dat de hardware aan vervanging toe is. Ondertussen wordt aan de "Storno" versie gebouwd en het is blijkbaar verstandig dat de bouw versneld wordt...

2019-07-04 13:01:30 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:!5212.10N/00559.55E#PHG3230 APRS digipeater Apeldoorn
2019-07-04 13:01:30 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:;430.275-A*111111z5213.32N/00559.59ErPHG3430 T000 +160 PI2NON Coversity
2019-07-04 13:01:30 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#251,0.0,0.8,0.0,0.0,3.0,00000000
2019-07-04 13:01:31 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:;145.725-A*111111z5213.32N/00559.59ErPHG4460 T077 R40k PI3APD Apeldoorn
2019-07-04 13:01:31 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:;430.150-A*111111z5213.32N/00559.59ErPHG4460 T000 R20k PI2APD Apeldoorn
2019-07-04 13:01:31 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#252,0.4,0.9,1.0,1.0,4.0,00000000
2019-07-04 13:01:31 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#253,0.0,0.4,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:32 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#254,0.0,0.5,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:32 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#255,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:33 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#256,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:33 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10::PI1APA :UNIT.Rx Erlang,Tx Erlang,count/10m,count/10m,count/10m
2019-07-04 13:01:33 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#257,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:33 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#258,0.0,0.9,0.0,0.0,3.0,00000000
2019-07-04 13:01:34 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#259,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:34 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#260,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:35 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#261,0.9,0.7,3.0,3.0,3.0,00000000
2019-07-04 13:01:36 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#262,0.9,1.0,3.0,3.0,4.0,00000000
2019-07-04 13:01:36 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10::PI1APA :PARM.Avg 10m,Avg 10m,RxPkts,IGateDropRx,TxPkts
2019-07-04 13:01:36 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#263,0.0,0.6,0.0,0.0,3.0,00000000
2019-07-04 13:01:37 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#264,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:37 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#265,0.0,0.4,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:37 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#266,0.0,0.7,0.0,0.0,3.0,00000000
2019-07-04 13:01:38 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#267,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:38 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#268,0.0,0.6,0.0,0.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:01:38 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10::PI1APA :BITS.11111111,Aprx v2.9.0-28-g13c6e79
2019-07-04 13:01:39 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#269,0.0,0.7,0.0,0.0,3.0,00000000
2019-07-04 13:01:39 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#270,1.2,0.5,2.0,2.0,2.0,00000000
2019-07-04 13:03:45 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:>http://www.pi1apa.nl / sysop: Jacob PE2CJ
2019-07-04 13:07:30 CEST: PI1APA>APRX29,TRACE1-1,qAR,PE1MEW-10:T#315,1.8,1.9,10.0,10.0,10.0,00000000
2019-07-04 13:08:11 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:;145.725-A*111111z5213.32N/00559.59ErPHG4460 T077 R40k PI3APD Apeldoorn
2019-07-04 13:12:46 CEST: PI1APA>APRX29,qAR,PE1MEW-10:!5212.10N/00559.55E#PHG3230 APRS digipeater Apeldoorn

2019-07-04 07:11:26 CEST: PE2CJ-9>UR1VW8,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PI1TWE-2:`|:0pR^>/`"4$}WWW.DIGIPEATER.NL_)
2019-07-04 07:12:49 CEST: PE2CJ-9>UR1WP3,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PI1TWE-2:`|;lpH~>/`"3y}WWW.DIGIPEATER.NL_)
2019-07-04 07:16:58 CEST: PE2CJ-9>UR1UT7,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PI1TWE-2:`|?6p?9>/`"4!}WWW.DIGIPEATER.NL_)
2019-07-04 07:19:55 CEST: PE2CJ-9>UR1TR5,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PI1TWE-2:`|A<0x1f>n?s>/`"4!}WWW.DIGIPEATER.NL_)
2019-07-04 07:21:29 CEST: PE2CJ-9>UR1SU2,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PI1TWE-2:`|@*nqZ>/`"4&}WWW.DIGIPEATER.NL_)
2019-07-04 13:01:34 CEST: PE2CJ-9>UR1SU9,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PE1MEW-10:`|`sp@A>/`"3u}WWW.DIGIPEATER.NL_)
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1SQ8,qAR,PE1MEW-10:`|_rp@A>/`"3t}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RY3,WIDE1-1,qAR,PE1MEW-10:`|^hpJN>/`"3t}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RS1,WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,PE1MEW-10:`|\_p6N>/`"3p}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RP6,qAR,PE1MEW-10:`|[Rp,N>/`"3v}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1QY1,PI1APA*,qAR,PE1MEW-10:`|Z]o6p>/`"3v}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RQ0,qAR,PE1MEW-10:`|Z-m-)>/`"3q}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RW8,qAR,PE1MEW-10:`|Y3o"e>/`"3r}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RY5,WIDE1-1,qAR,PE1MEW-10:`|Y<0x1f>mA;>/`"3i}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:35 CEST: PE2CJ-9>UR1RY3,qAR,PE1MEW-10:`|Xtl+T>/`"3r}WWW.DIGIPEATER.NL_) [Rate limited (< 5 sec)]
2019-07-04 13:01:39 CEST: PE2CJ-9>UR1RV8,qAR,PE1MEW-10:`{Wznhr>/`"43}WWW.DIGIPEATER.NL_)
Ruwe APRS data: http://www.aprs.fi 2019-10-09 09:03:35

20190701 storingen :-(
image is loading...

Het is de bedoeling dat de digipeater een uptime vam 100 % heeft, maar helaas is dat neit altijd mogelijk gebleken. Van het afgelopen jaar (2018...2019) is hierboven een analyse weergegeven van de geregistreerde uitval.

Bij [1] is te zien dat de digipeater kort uit de lucht is geweest. Dit is rond 16 januari 2019 geweest omdat dat het moment van overdracht is geweest. Vanwege het wachten op de nieuwe vergunning van Agentschap Telecom mocht er even niet gezonden worden waardoor de digipeater even uit de lucht is geweest.

Bij [2] is de eerste technisch storing zichtbaar. De audio opamp van de PK-88 modem is kapot gegaan. Hierdoor is de digipeater bijna "doof" geworden. Zenden ging wel goed, dus bakens zijn wel uitgezonden. Hierdoor heeft het even geduurd voordat het probleem opgemerkt is. De modem is vervangen door een reserve PK-88 om het probleem op te vangen.

Bij [3] is een ernstige storing te zien. De backup modem is ook kapot gegaan waardoor de digipeater uit is gevallen. Elke dag is de repeater gereset, maar de data verbinding bleek steeds weg te vallen. En de nieuwe onderdelen voor de andere kapotte modem waren nog niet binnen. Omdat er geen beschikbare middelen meer waren, is de digi uit de lucht geweest. Er wordt gewerkt aan een nieuwe hardware versie om dergelijke onbetrouwbaarheid in de toekomst te voorkomen.
2020-04-15 10:48:34

20190321
Uit onderzoek is gebleken dat de PK-88 TNC waarschijnlijk overleden is... De antenne werkt goed omdat de uitgezonden data goed aankomt bij de iGate. Ook de VSWR is in orde. De besturing reageert maar de ontvangen data komt niet aan in de besturing. De DCD led flikkert, dus vermoedelijk is de TNC kapot gegaan. Momenteel is de "schaduw" van PI1APA opgestart zodat de digi binnenkort nagezien kan worden. Voor nu is het bereik weer hersteld.

2019-10-09 09:04:10

20190320
De digi heeft de afgelopen tijd zonder aandacht gefunctioneerd. Door andere prioriteiten is de digi niet gemonitord. Helaas is er blijkbaar iets mis gegaan waardoor vanaf 5 maart de digi "doof" is geworden. vanavond ga ik op ondderzoek uit om te ontdekken wat er aan de hand is. Mogelijk heeft het met de antenne te maken en anders met de digi zelf. Op het scherm was geen abnormale activiteit zichtbaar, dus het vemoeden is dat het ergens in het RF pad is mis gegaan. Wordt vervolgd...
2019-10-09 09:03:38

20190130
De afgelopen dagen is gewerkt aan het mechanische ombouw naar Versie 1. De bevindingen zijn te vinden via deze link.
Er is ook een paragraaf geschreven over de telemetrie gegevens van PI1APA dat via deze link te vinden is.

2019-10-09 09:03:39

20190127
Vandaag is er een "schaduw" gemaakt van de oorspronkelijke hardware. Er is een tweede Raspberry Pi controller geïnstalleerd en gekoppeld aan een PK-88 TNC en een Yaesu FT-1500M zendontvanger. Helaas heeft het uren gekost om het geheel operationeel te krijgen. :- Aanvankelijk leek het erop dat de TNC niet meewerkte, maar na speuren is bebleken dat de seriële kabel onvoldoende bedraad was. Een RXD, TXD en massa verbinding is onvoldoende, er moeten ook draden zijn voor een "handshake". Er is daarop een andere datakabel geplaatst en de schaduw digi werkt naar behoren! De baken info had nog een typefout en dat is snel hersteld. Nu werkt de digi prima.
Daarna is de oorspronkelijke digipeater "in stukken gehakt". De delen zijn gebruikt om in de nieuwe kast "te puzzelen". De delen zijn reeds op de achterplaat van de kast geplaatst en het bedraden kan beginnen. Het nieuw inrichten van de kast zal nog wel een paar uren in beslag nemen. ;-)

2019-10-09 09:03:09

20190124
imageYey! De digi werkt weer. Gisteravond is de txdelay aangepast en nu komt de informatie goed door. Aanvankelijk dacht ik dat de TXDELAY in de modem ingesteld moest worden, maar omdat de modem in KISS staat moet parameter -t van het Linux commando "kissattach" worden verlengd van 100 naar 400 ms. De bakens zijn qua (PHG) parameters bijgewerkt en de digi werkt nu naar behoren. Nu wordt er gestart met het bouwen van de tijdelijke schaduw om de huidige hardware te optimaliseren... De functionaliteit is nog wel beperkt tot "alleen" digipeaten. Extra functionaliteiten zijn momenteel nog niet geïnstalleerd, maar dat zal nog volgen.

Hiernaast staat een "cover plot" en de "range circle". Dit is na één nacht werken dus de informatie is nog niet optimaal, maar het geeft in mooie indruk!
Kaart weergave: http://www.aprsdirect.com 2019-10-09 08:59:16

20190122
Het APRX configuratie bestand is ingevuld en de besturing is herstart. De uitgezonden AFSK audio was vervormd, dus dit zorgde voor onjuist uitgezonden data. Aanvankelijk leekt het aan de data verbinding te liggen waarop de PK-88 is gereset. Na de reset is met TBAUD 9600, AWLEN 8 en PARITY 0 is de dataverbinding op 9600 8N1 gezet zoals vrij gebruikelijk. Later bleek dat de audio potmeter vervuild was. Na reinigen is, met enig geklungel, de PK-88 weer in de juiste modus gezet. (KISS) De digipeater ontvangt en zendt data uit. Berichten komen door en bakens worden uitgezonden. Tijdens de duurproef is gebleken dat de zender "te langzaam" inschakelt waardoor een deel van de data wegvalt aan het begin van de uitzending. Het is de bedoeling dat morgen de TXDELAY wordt verlengd zodat de uitzendingen integer zijn. Als dit werkt, blijft de digipeater in bedrijf. Aansluitend wordt een "schaduw" gemaakt zodat de huidige digipeater een upgrade kan krijgen. Vooralsnog zijn de ontwikkelingen in ieder geval goed!
2019-10-09 08:54:29

20190120
De digipeater is weer opgestart, maar helaas komt de controller niet meer de lucht in. De SD kaart lijkt beschadigd te zijn. Hierop is de SD kaart vervangen en is gestart met het installeren van de nieuwe software. Er is een Linux distributie geïnstalleerd en APRS is geïnstalleerd. Vervolgens moet APRS nog worden geconfigureerd, dit zal spoedig gebeuren.
Er lag nog een gebruikt industrieel beeldscherm op de plank dat ingezet gaat worden voor PI1APA. De huidige hardware krijgt (als de software werkt) een bescheiden update naar een grotere kast en mét beeldscherm. Dit kan beschouwd worden als een tussen versie totdat de uiteindelijke digi klaar is.
Ook is de QRZ.com bladzijde bijgewerkt qua basis informatie. Op termijn zal de inhoud verder worden herzien.
Ondanks dat deze webpagina verre van compleet is, is besloten om de afgeslankte vorm toch te publiceren. De komende weken zal de informatie verder worden aangevuld...

image is loading...
2019-10-09 08:56:54

20190116
Formeel is de vergunning nu op naam van sysop Jacob; PE2CJ. De stukken an Agentschap Telecom moeten nog worden ontvangen. Overdracht van de apparatuur is gepland en het is de bedoeling dat binnen enkele dagen de digipeater weer operationeel is.
2019-10-09 08:56:53

20190115
De vergunning van PI1APA is vandaag afgelopen. Sysop Remko; PE1MEW heeft de digipeater uitgeschakeld. De digipeater is los gekoppeld an klaar gezet voor overdracht.
2019-10-09 08:56:55

20180429
Het webadres van PI1APA.nl is vastgelegd voor deze website.
2019-10-09 08:46:31


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32373