Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.noteOnderstaand artikel is nog in ontwikkeling!
2019-10-17 13:14:58

inleiding
In 2019 heb ik het plan opgevalt om een APRS basis sstation te bouwen. Primair is het de bedoeling dat dit een APRS station wordt dat gebruikt kan worden als basispost voor in de werkkamer om het APRS netwerk te kunnen monitoren (onder andere de prestaties van PI1APA) en om bijvoorbeeld met de computer berichten of bulletins te kunnen maken/ontvangen. Het secundaire doel is om kant en klare hardware gereed te hebben om bij een storing bijvoorbeeld de digipeater te kunnen vervangen. Het basis station is weinig vernieuwend, het zijn voornamelijk bestaande componenten die "aan elkaar worden geknoopt". Een voorwaarde is wel dat het eindtresultaat veilig is en daarmee onbeheerd (ontvangst) kan functioneren. De componenten zijn verzameld en hier is een paneel op ontworpen zodat er een deugdelijk geheel ontstaat.

Momenteel is de basispost nog in anabouw, dus onderstaande inforamtie kan nog onderhevig zijn aan wijzigingen. Het frontpaneel is al gefreesd en de hardware wordt momenteel gemonteerd. Aansluitend zal de bedrading worden geplaats. Enkele bevindingen zijn hieronder al weergegeven.
2019-10-17 11:43:06

zendontvanger: Icom IC-229
imageDe gebruikte zendontvanger is een Icom IC-229 VHF zendontvanger. Deze heb ik ooit kapot gekocht en gerepareerd. Het aan/uit circuit was kapot waardoor de vorige eigenaar er een relais in heeft geprutst in plaats van het vervangen van de kapotte transistor. Deze modificatie is verwijderd en een nieuwe transistor is geplaatst. Ook de ontvangen audio haperde. Dit bleek een slecht contact in de externe speaker uitgang te zijn. Met een beetje contactspray was de audio ook weer hersteld. De eindmodule van de zender was óók nog kapot. Oorspronkelijk zat er een 25 Watt module in. Om dat een vervangende module bijna duurder is dan de hele zendontvanger, heb ik besloten om er een 10 Watt module uit een Condor 16 in te plaatsen. Voor APRS gebruik is 10 Watt toch voldoende voor mij. De IC-229 heeft een optionele CTCSS module nodig om subtonen te kunnen genereren. Deze subtoon module heb ik niet en daardoor is deze set voor repeater verkeer al minder geschikt. Vandaar dat deze zendontvanger als alternatief prima geschikt is voor dit APRS basisstation.
2019-10-17 12:52:12

modem: TNC7multi
imageDe toegepaste modem is een TNC7multi. Het voordeel is dat deze modem mooi compact is (naast een RS232 aansluiting) zelfs een USB aansluiting heeft. Een nadeel is dat deze modem alleen in KISS modus gebruikt kan worden, dus losse commando's sturen vanuit bijvoorbeeld een Arduino kan helaas niet. Het voordeel is dat de "intelligentie" van de data besturing niet in de hardware modem zit, maar door de verbonden computer gebeurd. Hierdoor is de modem eenvoudiger, maar er mist een stuk "intelligentie" om "kale" packet data om te zetten in uit te zenden AX.25 informatie. Hierdoor is de modem alleen te gebruiken in combinatie met een computer dat de AX.25/KISS omzetting kan realiseren. Het is de bedoeling dat het basis station met UI-View (32) kan werken of met APRX en beide kunnen in KISS modus werken, dus de modem is prima te gebruiken.
2019-10-17 12:53:03

voeding
imageVoor de 12 VDC voorziening is een Meanwell S60-12 voeding gekozen. Nou ja, gekozen, deze lag ongebruikt op de plank waardoor de keuze snel gemaakt is om deze te gebruiken. Meanwell is een bekende fabrikant van schakelende voedingen en deze "ingeblikte" voeding is een prima keuze naar mijn idee. Het is een 12 VDC voeding dat 5 Ampère aan stroom kan leveren, dus 60 Watt in totaal. Vandaar de typeaanduiding (S)60-12 voor 60 Watten 12 Volt. Het voordeel van een schakelende voeding is dat als de vermogenselektronica faalt, de spanning wegvalt en daarmee verder niets beschadigd. Een lineair gestabiliseerde voeding laat namelijk de niet gedestabiliseerde spanning door bij falen met mogelijk schade als gevolg. Daarbij is deze schakelende voeding voorzien van diverse beveiligingen (overspanning en overstroom) zodat deze voeding ook onbewaakt kan werken. De warmteproduct is weinig door het hoge rendement van 76 %. Door de open constructie is er ook geen (luide) ventilator nodig. De voeding voldoet ook aan de EMC wetgeving, dus er is geen last van hoogfrequent storing zoals bij eerdere generaties schakelende voedingen. Een bijkomend voordeel is dat de voeding werkt op 85...264 VAC en zelfs 120...370 VDC! En voor de prijs kan je zelf niets beters in elkaar zetten... Houd er wel rekening mee dat de (kortstondige) inschakelstroom 40 Ampère is (bij 230 VAC). Dus als je veel schakelende voedingen hebt, moet apparatuur gefaseerd worden ingeschakeld om overbelasting van de zekeringautomaat te voorkomen.
2019-10-17 11:43:37

informatiekabel
imageDe zendontvanger moet ook verbonden worden met de modem (TNC7multi) om de uit te zenden en ontvangen audio (AFSK) door te geven. De te ontvangen en uit te zenden informatie bestaat uit afwisselende tonen van 1.200 en 2.200 Hz. Omdat communicatie zendontvangers ongeveer 300...3.000 Hz doorgeven, kan de modem audio via de microfoon ingang en speaker uitgang worden doorgegeven. Een "standaard" zendontvanger is hierdoor geschikt. De Icom IC-229 VHF zendontvanger heeft gelukkig ook een audio uitgang op de microfoon connector zodat er geen tweede kabel nodig is voor de "luidspreker audio". De benodigde kabel staat als schema hier getekend. Niet alle pennen zijn aangesloten omdat niet alle signalen nodig zijn. De "UP" toets en de 8 Voltuitgang is bijvoorbeeld niet nodig van de zendontvanger en de extra audio uitgang van de modem is ook niet benut. Er zijn vier verbindingen nodig. Een gemeenschappelijke massa, een audio heen, een audio terug en het zendsignaal (TX/PTT). Verstandig is het om een afgeschermde kabel te gebruiken om inwerking van storing op de signalen te voorkomen/verminderen. Uit ervaring is bekend dat het solderen van een kabel aan een standaard mini DIN stekker een geklungel is. Vandaar dat ik een standaard 6-pin mini DIN kabel heb gepakt en in tweeën geknipt heb. De afgeknipte kant is gebruikt om een 8-polige microfoonstekker aan te monteren.
2019-10-15 13:13:14

paneel
image is loading...
2019-10-17 12:55:48


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 33012