Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.Symbols
Ter visuele indicatie van het type (of soort) station is het mogelijk om een symbool te koppelen aan het uitgestuurde bericht. Door twee karakters mee te sturen met een bericht kan aangegeven welk symbool van toepassing is. Er zijn twee tabellen vastgesteld met symbolen. In de basis kan met het teken "/" of "" gekozen worden uit welke tabel een symbool moet komen en met het tweede teken kan de positie van het specifieke symbool worden aangeduid. Er is een uitzondering op deze regel! Door de "/" of "" te vervangen door een ander teken kan een "overlay" worden bereikt. Bovenstaande lijkt complex, maar het valt erg mee. Waarschijnlijk wordt het snel duidelijker door onderstaande voorbeelden.

De officiƫle lijst met symbolen is hier te vinden: http://www.aprs.org/symbols/symbolsX.txt
2018-07-20 22:54:15

symbool tabellen
image is loading...
2018-07-20 22:54:45

default
Hierboven staat de tabel met symbolen (geen iconen) voor aprs. Het is mogelijk om met twee karakters een symbool te kiezen.

Het eerste karakter bepaalt welk hokje van de tabel wordt geselecteerd.

Het tweede karakter bepaalt of de primaire (linker) of de secundaire (rechter) tabel wordt geselecteerd. De primaire tabel wordt geselecteerd met een "/" en de secundaire tabel wordt geselecteerd met een "".

Als je bijvoorbeeld een weerstation aan wil duiden is de combinatie van karakters "W/". Wil je een groen rondje is de combinatie "W".

Er is een extra mogelijkheid voor de secundaire tabel. Voor de vakjes met een gele achtergrond, is het mogelijk om een ander karakter neer te zetten. Als je zo bijvoorbeeld een groen rondje wil met een "P", vul je "WP". De "W" staat voor welk vakje het is en omdat het geen "/" of "" is, wordt herkend dat het de secundaire tabel is en wordt de "P" over het betreffende symbool geplaatst.

De symbolen hebben ook een betekenins. De rode ruit uit de secundaire tabel onder "a" is voor communicatie in noodsituaties (EmComm; Emergency Communications). Omdat het in de secundaire tabel is, kan er een ander karakter in de ruit worden geplaatst. Zo was voor DARES, de Nederlandse amateurradio nooddienst, de letter "D" gerederveerd. DARES APRS stations waren zo te herkennen. Het DARES APRS symbool was de combinatie "aD". Helaas heeft DARES APRS niet actief gebruikt en is door andere prioriteiten bij de APRS organisatie de aanduiding "aD" vergeven aan een andere toepassing.
2018-07-24 16:01:23


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32985