Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.Yaesu FTM-100 mobiele zendontvanger VHF/UHF
imageFabrikant info.
2018-07-24 10:29:53

mijn ervaringen
Ik gebruik nu de Yaesu FTM-100 een tijdje en ik ben er zeer tevreden over. De bediening is prima. Voor APRS zit alle functionaliteit er in zoals je mag verwachten. Er kunnen berichten worden verzonden en ontvangen en door een ingebouwde GPS ontvanger is het een volwaardige tracker. Een mooie optie is "APRS mute" zodat de ontvangen packet signalen worden onderdrukt zodat he niet naar de AFSK tonen hoeft te luisteren. Er zit een uitgebreide "ringer" in dat een signaal afgeeft als er bijvoorbeeld een dat pakketje wordt ontvangen. Er is ook een TNC ingebouwd zodat deze direct aan een pc aangesloten kan worden om een APRS station te kunnen vormen zonder dat een losse modem/TNC nodig is.
Een kanttekening/beperking is dat als de set gebruikt wordt als APRS station/tracker, er geen andere (spraak) verbinding gemaakt kan worden.
2019-01-17 08:58:02

Ongeschikt voor ruimtecommunicatie
Er kan gekozen worden uit drie paden van de data. Omdat 'vroeger' veel verkeerde paden werden toegepast zoals RELAY en WIDE7-7, kan het pad in de FTM-100D niet vrij worden gekozen. Er is keuze uit drie mogelijkheden. In de basis is dat goed omdat voorkomen wordt dat het netwerk vol loopt met onnodig herhaalde data. Echter is het hiermee niet mogelijk om een alternatief pad in te voeren. Voor communicatie met/via het International Space Station (ISS) moet het pad "ARISS,WIDE2-1" worden toegepast. Het ISS 'luistert' alleen maar naar ARISS pakketten en WIDE2-1 is nodig zodat de data ook naar een igate 'hopt'. Omdat ARISS niet in te stellen is, is de FTM-100D ongeschikt voor ruimtecommunicatie. Omdat de ingebouwde TNC geen mogelijkheid heeft om extern ingevoerde data te versturen, is dit ook geen mogelijkheid. (Kenwood apparatuur heeft wel een volwaardige TNC ingebouwd die extern aangestuurd kan worden.) De Yaesu FT-3D is wel geschikt omdat elk denkbare pad in te stellen is!
2020-10-23 11:10:08


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32995