Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.inleiding
noteOnderstaande tekst is nog niet afgerond!
2019-01-31 12:56:54

Operationeel
image is loading...

De hardware zoals deze hierboven is afgebeeld is de actuele hardware versie. Dit is de repeater zoals deze momenteel in bedrijf is.
2019-06-26 13:04:39

systeemontwerp
image is loading...
2019-01-31 13:39:17

start herontwerpin 2019
imageDe mechanica van PI1APA was voor verbetering vatbaar, waardoor de digipeater eind januari 2019 herbouwd is. De functie van de digipeater is tijdelijk overgenomen door een Yaesu FT-1500 zendontvanger, PK-88 TNC en een Raspberry Pi controller. Daarop is de "originele" digipeater (V1) uitgeschakeld en ontmanteld. Er is een grotere kast gevonden en er is een industrieel beeldscherm bij gekomen. Hiermee is de status van de digipeater direct op het scherm af te lezen. In de "Rittal kast" kant een achterplaat in worden gemonteerd. Er is een aluminium plaat op maar geknipt als basis om de elektronica op te monteren. Na "gepuzzel" is de meest optimale indeling bereikt. De USB naar serieel adapter is onder de TNC geplaatst om ruimte te besparen. De wens is om alle hardware zo goed mogelijk bereikbaar te houden voor onderhoud en "debuggen". Vooraf alles op papier uitdenken is tijdrovend en in dit geval niet de beste keus. Vandaar dat het voornamelijk "engineering on the job" is geweest.
2019-01-31 12:41:10

component montage
imageNa de locatiebepaling van de componenten is de basisplaat voorzien van montagegaten. Er zijn metalen afstandhouderd geplaatst om de Raspberry Pi en de PK-88 TNC op te kunnen monteren. Er zijn ook twee USB verlengkabels in het ontwerp meegenomen zodat een extern toetsenbord en een ander USB apparaat aan kan worden gesloten zonder teveel gedoe. De deksel van de zendontvanger is op de basis plaat gemonteerd met vier M3 boutjes. Vervolgens is de deksel weer aan de zendontvanger geschroefd. Voor de deksel schroeven zijn vier gaten gemaakt in de basis plaat om bij de boutgaten te kunnen komen. Het voordeel is dat er geen montagebeugels en dergelijke nodig is. Om de kabels ordentelijk te plaatsen is een kabelroute uitgetekend. Langs de kabelroute zijn gaten geboord van rond 6mm met een hartafstand van 10 mm. Met ty-wraps kan de kabelboom dan deugdelijk worden gemonteerd. Door een deugdelijke montage is de kans op fouten en storing kleiner. En aangezien de digipeater onbemand functioneert is een storingsvrije werking zeer wenselijk!
2019-01-31 12:42:01

aansluiten
imageDe voeding is voorzien van een kabel met soldeer ogen voor elektrische montage. Met ty-wraps is de voedingskabel deugdelijk aan de montageplaat gemonteerd. De 12 VDc bekabeling van de voeding, KP-88 TNC en de zendontvanger is provisorisch geplaatst. Er moet een 12 VDc distributie punt komen met een spanningsregelaar voor 5 VDC voor de Raspberry Pi. Omdat deze distributie print nog niet geëngineerd is en de USB kabel nog niet geplaatst is, zijn de ty-wraps nog niet definitief vast gezet. Ik overweeg nog om de ty-wraps te vervangen door gevet nylon koord zoals in de hoogwaardige elektronica worde gebruikt. Ty-wraps worden door veroudering hard en gaan kapot. Nylon koord heeft geen last van veroudering, het staat netter en heeft andere technische voordelen. Maar misschien is dit iets te perfectionistisch... Voor nu zijn ty-wraps goed genoeg. ;-) De ruwe contoueren van de techniek zijn nu al goed zichtbaar. De laagspaning distributie print, het aansluiten van de seriële verbinding en het aansluiten van de zendontvanger aan de TNC staat nu op de planning.
2019-01-31 12:42:03

voeding distributie
imageDe digipeater werkt op twee spanningen, namelijk 13,8 VDC en 5 VDC. Omdat het wenselijk is dat de digipeater ook op een (noodstroom) accu kan werken, is het wenselijk dat het hele systeem op 13,8 VDC kan werken. Vandaar dat er een schakelende netvoeding is geplaatst. Het voordeel van een schakelende voeding (ten opzichte van een lineaire voeding) is dat deze vrij compact is en een hoog rendement heeft. En wanneer de voeding faalt, valt de spanning weg in plaats van dat de ongeregelde spanning wordt doorgegeven. Voorheen waren schakelende voedingen een bron van storing, maar dat is door verbeterde technieken niet meer aan de orde.

2019-06-26 12:56:25

imageEr is een eenvoudige print ontworpen en gemaakt om de spanningen te verdelen. De 13,8 VDC van de netvoeding wordt verdeeld naar een klemmenstrook met contacten voor vier verbruikers. Omdat de PK-88 modem een eigen zekering heeft, is er geen extra zekering opgenomen op deze distributie print. Voor de zendontvanger is wel een 2,5 Ampère trage zekering geplaatst om de bedrading tegen overbelasting te beschermen. Er is een converter van 13,8 naar 5 VDC geplaatst. 5 VDC is nodig voor de Raspberry Pi controller. Dit is ook een schakelende converter waardoor het rendement hoog is, de afmetingen beperkt en een hoge mate van veiligheid wordt bereikt. De 5 VDC regeling zou ook door een lineaire LM7805 regelaar kunnen, maar een schakelende converter is veiliger en heeft een hoger rendement. Ter indicatie van de benodigde spanning is er ook een groene led geplaatst ter indicatie van 12 VDC. Wanneer het rode ledje op de 5 VDC converter oplicht, is er ook 5 VDC aanwezig. Bij eventuele storingen kan snel worden vastgesteld of de benodigde spanningen aanwezig zijn. Er is een extra poort geplaatst voor toekomstige toepassingen. Momenteel is er een ventilator op aangesloten als tijdelijke oplossing om de modem te koelen. Deze modificatie zal nog permanent gemaakt worden waardoor een revisie op deze print zal volgen.
2019-06-27 13:08:53

image
2019-06-27 13:08:55

software (APRX)
image is loading...
2019-06-27 14:21:20


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32358