Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.deze website
imageDeze website is ontwikkeld en onderhouden mij, Jacob; PE2CJ. Via de JOTA van scouting ben ik in aanraking gekomen met radiotechniek en we hebben met onze scoutinggroep meerdere malen meegedaan met een APRS vossenjacht. Hierna ben ik met Tinytrak trackers en de Kenwood TH-D7E (Ver 1.1) aan de gang gegaan. Later ben ik mij verder gaan verdiepen in het protocol en meer informatie gaan verzamelen. Medio 2018 hoorde ik dat Remko; PE1MEW de werkzaamheden, na jaren van trouwe inzet(!), rond de Apeldoornse digipeater PI1APA wilde stoppen. Toen ik de kans kreeg om de werkzaamheden van PI1APA voor te zetten is alles in een stroomversnelling gekomen. Ik ben een nieuwe hardware versie van PI1APA gaan bouwen en meer informatie over het APRS protocol en APRS in het algemeen gaan verzamelen.

Helaas ben ik tot de ontdekking gekomen dat de informatie van APRS op het internet naar mijn idee onder de maat is. Naast oppervlakkige informatie is specifiekere informatie moeilijk te vinden. Veel websites hebben informatie gepubliceerd maar is soms sinds 1998 niet meer bijgewerkt! De wereld is sterk veranderd na 1998 waardoor een update van de informatie nodig is. Ondertussen is de mobiele telefoon, mobiel internet, Arduino controllers, Raspberry Pi elektronica en meer beschikbaar gekomen. APRS bied juist voor de toekomst mooie kansen en om initiatieven te ondersteunen heb ik besloten om deze website in elkaar te zetten. Omdat deze informatie zo specifiek is, heb ik besloten om de informatie over APRS niet op mijn andere website http://www.amateurtele.com te publiceren, maar hier een aparte website voor te maken achter het adres http://www.digipeater.nl. Omdat PI1APA een onderdeel is van het APRS netwerk heb ik besloten om ook deze informatie op dezelfde website te plaatsen achter het adres http://www.pi1apa.nl. Hopelijk komt via deze website deze informatie zo goed mogelijk terecht zoveel mogelijk personen.

De basis van de website is nog sterk in ontwikkelingen en omdat er zo veel te vertellen is over APRS komt de informatie in stukje beschikbaar. Ik heb besloten niet te wachten totdat alles klaar is omdat ook beperkte informatie al nuttig kan zijn. Kortom, er is nog genoeg te doen. Als je een bijdrage te leveren heb met tekst, foto's of idee├źn, dan hoor ik het graag!

Jacob; PE2CJ.
2018-07-23 14:17:09

informatiebronnen
De inhoud van deze website is tot stand gekomen op basis van meerdere bronnen. Ere wie ere toekomt, dus hieronder staan bronnen van gebruikte informatie. Er is geen informatie "geknipt en geplakt" van anderen omdat alle informatie geredigeerd is in dezelfde stijl van deze website en verdeeld is over de aparte artikelen.


www.aprs.org/doc/APRS101.PDF - De "ruggegraat" van APRS is het APRS protocol dat in het document staat dat via deze link te vinden is. Dit is de basis van alle APRS informatie.

http://www.pd2rld.nl - Roland; PD2RLD heeft een mooie en georganiseerde website met veel onderwerpen, waaronder APRS. Roland heeft al een mooi verzameld werk gemaakt van APRS informatie. Een kijkje nemen is beslist de moeite waard.

https://www.pi4raz.nl/razzies/razzies201706.pdf - Frank; PA3CNO heeft een mooi artikel geschreven over APRS in het maandblad Razzies.
2018-07-27 08:36:45

dankwoord
Digipeater PI1APA en deze website zou er niet geweest zijn zonder de inzet van vele anderen. Om de waardering voor inzet uit te spreken staat hieronder een lijstje met personen die een eervolle vermelding verdienen.

Remko; PE1MEW - De bijzondere dank gaat uit naar Remko voor alle kennis, apparatuur en inzet voor APRS en PI1APA in het bijzonder. Remko heeft mede voor scouting APRS vossenjachten georganiseerd, PI1APA gebouwd en gefinancierd (!) en onder andere alle ruimte geboden en inzet getoond voor het continueren van PI1APA sinds 2019. Zonder Remko was er geen PI1APA geweest en was ik niet in aanraking gekomen met APRS. Hulde!

Gert; PA5TS - Gert heeft de oude repeater van Terschelling (PI3WAD) en een tweede Storno repeater aangeboden voor onderdelen. De behuizing van PI3WAD is gereïncarneerd in PI1APA versie 2019.

Leo; PA0LMD - Leo heeft goede adviezen gegeven over de repeater verzekering en algemene technische adviezen.

Gert van Zorgcentrum De Berghorst - Gert heeft zich ingezet voor het behoud van de locatie waar de digipeater is opgesteld. Gert en De Berghorst verdienen de eer voor het belangeloos mede mogelijk maken van PI1APA.

Lenore - Mijn vriendin verdient beslist de eer voor haar inzet. Bij de bouw van de repeater en het traject van vergunning aanvraag is zij een goed klankbord geweest. Zij heeft mijn technische overpeinzingen aangehoord en mij de juiste kant op gestuurd. En uiteraard verdiend zij de eer voor het bieden van ruimte en tijd waarin ik de repeater heb kunnen bouwen en deze uren niet aan het huishouden heb kunnen besteden. ;-)
2019-01-10 14:54:36


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32355