Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.de huidige hardware versie
Hieronder staat een foto van de hardware gebruikt tot 27 januari 2019. Ondanks dat er eerdere hardware versies zijn geweest op basis van DOS computers, is deze versie voor het gemak "Versie 1" genoemd". Deze hardware versie is de laatste jaren in gebruik geweest. Bij overdacht van beheer 16 januari 2019 van Remko; PE1MEW naar Jacob; PE2CJ is deze hardware versie overgedragen. Deze hardware is inmiddels ontmanteld vanwege een mechanische herziening. Hieronder staat een foto van de geopende behuizing met alle benodigde hardware voor de digipeater zoals deze in gebruik is geweest.
2019-01-18 09:22:46

image is loading...
2019-01-18 09:22:48

systeembeschrijving
image Op nevenstaande afbeelding is het systeemontwerp van de digipeater te zien. Dit systeem is ontworpen en gebouwd door Remko; PE1MEW en heeft lange tijd gefunctioneerd.

De digipeater wordt gevoed met een 230 VAC netspanning dat via een "geschakelde" Meanwell voeding 13,8 VDC werkspanning genereerd voor de zendontvanger en de besturing.

De zendontvanger is een Bosch KF-166 dat uitgerust is met kristallen, dus maar op één frequentie (144,800 MHz) kan zenden en ontvangen. De zendontvanger is passief gekoeld, dus er is geen last van ventilator lawaai of stof. Gezien de beperkte inschakelduur van de zender is de warmteontwikkeling ook beperkt.

De gebruikte TNC modem is een AEA PK-88. Dit is een bekende hardware modem uit de jaren '80. De modem is in KISS modus in gebruik. De modem is ontdaan van de behuizing om ruimte te bepsaren en de modem is onder de transparante kunststof plaat onder de controller zichtbaar.

De besturing wordt geregeld door een Raspberry Pi "computer" met APRX als software erop geïnstalleerd.

De modem wordt met de controller gekoppeld via een USB/RS232 converter omdat de PK-88 seriële informatie nodig heeft en de controller geen seriële poort heeft. De data tussen de controller en de modem wordt van het USB protocol omgezet naar seriële data en omgekeerd.

Omdat de controller 5 VDC nodig heeft als voedingsspanning, is er een eenvoudige 5 VDC spanningsregeling in het "magische zwarte doosje" geplaatst.

Door het aansluiten van een netwerkkabel aan het internet functioneert de digipeater ook als Igate. Op de opstellocatie is geen internetverbinding aanwezig en Igate PE1MEW-10 is in de buurt, dus van deze functionaliteit is geen gebruik gemaakt. Er is ook een USB Wifi modem geplaatst, maar deze schijnt qua software te conflicteren en is daarom ook niet (meer) aangesloten. De USB stekker is losgenomen van de controller maar de hardware is nog wel aanwezig. Voor service is er (op de voeding) een contactdoos geplaatst. Ook is de witte HDMI naar VGA adapter zichtbaar. Voor service op locatie kan een beeldscherm worden aangesloten.
2019-01-18 09:23:50


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32351