Digipeater.nl
 PI1APA.nl
Information about hamradio digital repeaters.
APRS digipeater and PI1APA in particular.inleiding
imageOmdat de wens is dat er meer functionaliteit in de digipeater komt, wordt er al aan versie vier gebouwd. Hiernaast staat een ruwe vorm van de aanstaande digipeater. Het is de bedoeling dat het een crossband (2 en 70) digipeater wordt met meerdere luxe functies. Vooralsnog wordt op er op de achtergrond in de schaarse tijd gewerkt aan de aanstaande digipeater.
2018-12-14 12:53:09

de zendontvangers
imageDe digipeater wordt uiterust met twee zendontvangers. Beide zendontvangers zijn Teltronic M-250 zendontvangers. Er is één VHF en één UHF versie geplaatst. Voor service is er een handmicrofoon aansluiting. Omdat een microfoon voor de digipeater niet nodig is, is er normaal gesproken geen microfoon aangesloten. De zendontvangers kunnen via een seriële verbinding worden geprogrammeerd. Met veel moeite is een 1,44 Mb diskette gevonden met de programmeer software! Met deze software zijn de instellingen ingevoerd zoals relevant voor digipeater gebruik. Met een service stekker is het mogelijk de instellingen van de zendontvangers "on site" te kunnen uitlezen en wijzigen. Voor de UHF zendontvanger is gelukkig nog een reserve exemplaar beschikbaar. Er wordt een aanvullende print ontworpen om de zendontvanger bijvoorbeeld bij calamiteiten op afstand uit te kunnen schakelen.
2018-12-14 12:53:11

de behuizing
imageDe behuizing is een grijze behuizing van een oude Storno repeater. Deze behuizing is oorspronkelijk door de fabrikant ontworpen voor een "phone" repeater zoals in het Apeldoornse Politie netwerk gebruikt. Na ontmantelen van het analoge Politie communicatie net is de repeater omgebouwd voor amateurgebruik. De repeater van Terschelling (PI3WAD) is in de behuizing ingebouwd geweest. Na het vernieuwen van PI3WAD is deze kast buiten gebruik geraakt. Gert; PA5TS heeft repeater belangeloos gedoneerd voor PI1APA versie 5! Na fotograferen van de inhoud voor het album, is de repeater ontmanteld. De lege kast vormt een prachtige basis voor een digipeater.
De behuizing is voldoende ruim en door het ontwerp goed voor voldoende koeling. De inhoud is op aluminium platen gemonteerd zodat de modules verwijderd kunnen worden indien gewenst. De behuizing is niet RF dicht zoals soms gedacht wordt. Mocht dit misverstand bestaan, dan is dit bij dezen "recht gezet". ;-)
2019-01-10 14:46:24


© 2021 Reiding.com - build: 20180724 32372